Italialainen kahvilakulttuuri

Italiasta tulee monille mieleen juurikin kahvi eikä ihme – italialaiset ovat kovia kahvinjuojia ja erilaisia kahvilaatuja on maassa tarjolla useita kymmeniä. Italialaiset myös suhtautuvat kahviloihin ja kahviin paljon vakavammin kuin suomalaiset. Keskiverto italialainen kuluttaa vuodessa kahvia noin 5,8 kiloa, kun taas Suomessa vastaava luku on 12,2 kiloa.

Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, millaista on käydä kahvilla Italiassa ja mitä asioita kannattaa pitää mielessä, jottei joudu pilkan kohteeksi paikallisten keskuudessa.

Kahvilaan pukeudutaan edustavasti

Ensinnäkin kahvila ei ole vain paikka, josta haetaan kahvia. Sinne mennään lounaalle, treffeille, liiketapaamiseen ja sitten ihan muuten vaan. Italialaisille huoliteltu ulkonäkö on kaikki kaikessa ja suomalainen tuulitakissa hiihtävä turisti kääntää taatusti katseita. Italialaiset haluavat sen sijaan olla edustuskunnossa minne ikinä menevätkään ja siksi Giorgio Armani ja versace tuoksuvat joka paikassa. Onhan hyvin pukeutuneen italialaisen myös huolehdittava siitä, että kosmetiikka on hyvää laatua.

Mitään pukua ei kuitenkaan tarvitse laittaa päälle vaan ihan arkiset hyvät vaatteet riittävät. Jos haluat sulautua paikallisten keskuuteen, kannattaa harkita niin sanottua smart casual -pukukoodia, jossa esimerkiksi kravatti jätetään pois mukavuuden nimissä.

Mitä kahvilassa oikein tilataan?

Italialainen ei koskaan mene kahvilaan ja tilaa pelkkää kahvia. Asiakkaan täytyy tarkentaa, millaisen kahvin hän haluaa. Espresso on aivan eri asia kuin caffèlatte tai cappuccino. Kaksi viimeistä nimittäin perustuvat espressoon ja espresso itsessään on se niin sanottu peruskahvi Italiassa. Suomalaista suodatinkahvia saa tilaamalla cafè americano -kahvia, jota suurin osa italialaisista kutsuu mustaksi vedeksi, koska se on niin paljon laimeampaa verrattuna espressoon.

Myös kellonajalla on väliä: älä missään nimessä tilaa cappuccinoa lounaan päätteeksi! Italialaisille on suoranainen rikos juoda maitoa sisältävää kahvia muulloin kuin aamupalalla. Lounaan ja päivällisen jälkeen voi halutessaan tilata espresson: kahvin karvas maku vie makeanhimon mennessään.

Juotavien lisäksi on tapana tilata jotain pientä syötävää. Tällaisia ovat esimerkiksi leivät, leivokset ja jäätelö. Yleinen harhaluulo on, että gelato ja jäätelö ovat italialaisille sama asia, mutta itse asiassa gelato on kevyempää sekä kaloreita ajatellen että kirjaimellisesti.

Vielä muutamia huomioita

Tämän kaiken yllä mainitsemamme lisäksi on myös syytä pitää mielessä muutama pikku asia, jotta kahvilaelämyksesi Italiassa olisi mahdollisimman sujuva, etkä hätkähdä tiettyjä paikallisia tapoja.

  • Varsinkin Etelä-Italiassa on tapana, että kahvitilaukseen kuuluu pieni lasi vettä. Kahvi on kuivattava juoma, ja veden tarkoitus on nesteyttää kahvittelija jopa 40-asteisessa helteessä.
  • Kahvilassa voi olla kaksi hintaa samalle annokselle. Halvempi hinta on tarkoitettu niille, jotka juovat kahvinsa seisten tiskillä. Pöydässä istumisesta pitää maksaa enemmän.
  • Ero kahvilan ja baarin välillä on lähes olematon. Yleensä baareissa on saatavalla laajempi valikoima viinejä ja oluita, vaikka kahvittelijat muodostaisivatkin suurimman osan asiakkaista.
  • Sekä kahviloissa että baareissa on tapana antaa tippiä, jos koet saaneesi hyvää palvelua. Pyöristä ylöspäin lähimpään euroon.