Kuinka kahvila voi selvitä koronavirusepidemiasta?

Monet kahvila- ja ravintola-alan yrittäjät ovat kokeneet kovia aikoja koronavirusepidemian ravistellessa maailmaa. Osa on jopa joutunut laittamaan lapun luukulle ja lopettamaan yritystoimintansa joko osittain tai kokonaan. Onko kahviloilla minkäänlaisia mahdollisuuksia selvitä tilanteesta, jossa ihmiset eivät enää uskalla aiempaan tapaan istua ulkona nauttimassa herkullisesta kahvitteluhetkestä ja jossa monien kotitalouksien tulot ovat romahtaneet siinä määrin, ettei monellakaan ole tällaiseen hemmotteluun välttämättä edes varaa? Me uskomme, että mahdollisuuksia on, kunhan vain yrittäjä tarttuu härkää sarvista! Kerromme tässä artikkelissa muutaman selviytymisstrategian.

Uudet palvelut

Monet yritykset ovat selvinneet alkamalla tarjoamaan uusia palveluita. Ehkäpä kahvila voisi alkaa myydä tuotteita suoraan kotitalouksille vaikkapa kotiinkuljetettuina? Lämpimät, laadukkaat ja tuoreet leivonnaiset ovat parasta apua koronakaranteenin aiheuttaman ahdistuksen lievittämiseen ja toimitukset on mahdollista hoitaa jopa täysin ilman ihmiskontaktia, jos toimitukset jätetään asiakkaan oven taakse.

Kahvila voi myös keksiä aivan uudenlaisia palvelupaketteja, kuten lasten syntymäpäiväpaketteja, jotka sisältävät päivän herkut ja erilaista rekvisiittaa. Monien synttärit ovat kutistuneet entistä pienemmiksi ja ne vietetään usein ihan perhepiirissä, joten tällaisilla pienillä asioilla on mahdollista pelastaa synttärisankarin päivä. Kivaa rekvisiittaa synttäreille löytyy partyking.fi-verkkosivulta. Hauskat juhlatarvikkeet, kapineet ja naamiaisasut tekevät päivästä juhlavan, vaikkei paikalla olisi ketään muita kuin tuttuja perheenjäseniä. Tuotteiden tilaaminenkin on helppoa, sillä ne on mahdollista tilata suoraan netistä, eikä niitä näin ollen tarvitse lähteä etsimään ympäri kaupunkia.

Selvitä tukiasiat

Jos kahvilallasi on tiukka paikka, kannattaa tukiasiat selvittää erityisen tarkasti! Epidemian aikana yrittäjille on jaettu monenlaisia maataloustukia ja yritystukia. Saatat olla oikeutettu myös yrittäjän työttömyyskorvaukseen ilman, että sinun tulee päättää yritystoimintaasi kokonaan, jos työmääräsi on epidemian vuoksi selvästi pienentynyt. Jos joudut karanteeniin, saatat saada siitä korvausta. Selvitä siis tukiasiat perinpohjin!

Muista myös varmistaa, ettei yritykselläsi ole ylimääräisiä menoja. Lainan maksuaikatauluihin on kenties mahdollista neuvotella lyhennysvapaita ja tietyt markkinoinnin toiminnot voi olla järkevää laittaa tauolle tai niiden kuluja voi olla järkevää vähentää epidemian aikana.