Italiassa kahvila on olohuone

Etenkin Etelä-Italiassa kahvilat ovat usein perheyrityksiä. Pienissä kylissä ja kaupungeissa torin laidalla oleva kahvila on kaikkien yhteinen kokoontumispaikka. Siellä voi nähdä niin nuoria kuin vanhoja ihmisiä päivittelemässä maailman menoa.

Aamu alkaa espressolla

Aamulla italialaisilla on tapana poiketa kahvilaan juomaan pieni espresso-kupillinen ja sen lisäksi jokin pieni, makea leivonnainen. Iltaisin kahviloissa keskustellaan ja esimerkiksi käydään lävitse jalkapallo-ottelun viimeisimmät käänteet. Kahvilaa voikin pitää olohuonen jatkeena. Siellä tapaa myös melko varmasti tuttavia.

Cappuccino sopii suomalaiseen makuun

Suomalaiseen makuun espresso saattaa olla liian niukka aamukahviksi. Silloin parempi vaihtoehto, joka on lähempänä suomalaista makua, voisi olla vaikka cappuccino, jossa on mustan kahvin lisäksi kuumaa maitoa vaahdotettuna ja kaakaojauheella koristeltuna. Isomman kupillisen saa, jos tilaa caffe americanon. Siinä pientä espressokupillista on jatkettu kiehuvalla vedellä, samoin kuin caffe lungossa.

Italialaisen kahvin voittokulku

Italialaisen kahvin voittokulku on jatkunut vuosikymmenien ajan ympäri maailman. Yksi tekijä on varmasti Illy-niminen kahvipaahtimo, joka tuottaa nimenomaan espressoon sopivia kahvipapuja

arabica -kahvilajikkeesta. Metallikanisterit, joissa kahvijauhetta myydään, ovat tuttuja ympäri maailman.

Alun perin itävaltalais-unkarilainen Ferench Illy jäi ensimmäisen maailmansodan jälkeen Italiaan ja perusti kahvipaahtimon vuonna 1933, tässä vaiheessa jo nimeltään italialaistuneena Francesco Illynä. Vähitellen yritys alkoi kasvaa ja nykyään se on iso yhtiö, vaikka taustalla onkin Illyn perheen hallitsema yhtiö. Yhtiö on levinnyt yli 130 maahan ja hallitsee myös monia kahvin valmistamiseen kehitettyjä patentteja.