Pitkän aikaa suomalaiset päätyivät runsaiden aamiaispöytien ääreen vain hotellissa yöpyessään. Hotelliaamiaiset ovat vielä nykyäänkin käsite, joista kernaasti keskustellaan, joista otetaan valokuvia, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa ja joista lähetetään arvioita erilaisille ravintoloita arvosteleville sivustoille. Toinen paikka, missä suomalaiset pääsivät pitkän ja runsaan aamiaispöydän makuun olivat ruotsinlaivat. Laiva-aamiaiset ovat olleet monen suosikki. Yhdistettynä ruotsinlaivojen illalla tarjottavaan seisova pöytä -tarjoiluun, aamiainen runsaine herkkuineen on helposti yksi syy lähteä risteilylle. Pettymys saattaakin olla melkoinen, jos hotelli- tai laiva-aamiaisella onkin tarjolla sitä samaa säilykepurkista saatavaa hedelmäsalaattia, jota voi ostaa muutenkin tutusta lähimarketista. Kun ruokakauppojen valikoimista on tullut monipuolisia, laivojen kaltaisten massaruokailupaikkojen on yhä vaikeampaa kilpailla kuluttajien suosiosta.
Brunssit tulevat osaksi kaupunkilaista sunnuntaita
2000-luvun alkupuolella moni ravintola alkoi tarjota brunssia viikonloppuaamuisin. Alun perin brunssi on englantilainen keksintö. Siitä löytyy historiallisia mainintoja 1900-luvun alkupuolelta. Silloin se esitettiin vaihtoehtona raskaammille ruuille, joita oli tavattu syödä kirkonmenojen jälkeen. Kirjoittaja ehdotti, että kahvi, tee. marmeladi ja muut aamiaiselta tutut ruuat voisivat olla mukava kevyempi välipala aiemmin syötyjen piiraiden ja liharuokien asemasta. Näin aamiainen ja lounas yhdistyivät.
1920-30-luvuilla brunssista tuli vielä entistäkin suositumpi, sillä Yhdysvalloissa huvittelevat yläluokkalaiset mieltyivät siihen, että aamuun asti jatkuneen juhlinnan jälkeen olikin soveliasta syödä aamiaista vähän myöhemmin. Sieltä on peräisin brunssiin usein yhdistyvä alkoholitarjoilu. Varmoja mainintoja hotellibrunsseista löytyy Chicagosta, jossa pitkän matkan juna saapui kaupunkiin sellaiseen aikaan, että matkustajat siirtyivät kernaasti brunssille suoraan junasta.
Myöhempinä vuosikymmeninä brunssi jatkoi Yhdysvalloissa riemukulkuaan. Pöydät tulivat yhä runsaammiksi ja alkoholin määrääkään ei säästelty. 2000 -luvun alussa Sinkkuelämää vielä lisäsi brunssien suosiota ja ilmeisesti pitkälti sarjan myötä brunssit levisivät myös Suomeen. Viikonloput olivat olleet ongelmallisia monelle lounaspaikalle, joten brunssit olivat toivottu lisä alan tuotevalikoimaan.
Asiakkaat ottivat brunssit omikseen
Asiakkaat löysivät brunssit nopeasti ja samoin kuin hotelliaamiaisten kohdalla, kuluttajat myös jakoivat kokemuksiaan kernaasti internetissä. Erilaisilla ravintolapalstoilla voi nähdä suoranaisia riitoja, joissa keskustellaan eri ravintoloiden ja kahviloiden brunssien paremmuudesta.
Nykyään brunssien pitää olla jo erikoistuneempia. On olemassa esim. vegaanibrunsseja, salmiakkibrunsseja, vohvelibrunsseja jne. Moni paikka huomioi myös ravintolaympäristön viihtyisyyden. Lapsille on tarjolla omia viihdykkeitä, jotta aikuiset saavat keskittyä nauttimaan brunssin monipuolisista tarjottavista kaikessa rauhassa. Viime vuosina brunssit ovat yleistyneet myös arkipäivisin. Silloin sillä tarkoitetaan monipuolisempaa lounasta, jossa lämpimän ruokavaihtoehdon lisäksi on tarjolla esim. tuoreita sämpylöitä, croissantteja ja jälkiruokaa.
Aamiaisia löytyy nykyään myös lähes joka kahvilasta. Erilaiset jugurtit ja smoothiet kilpailevat värikkyydessään ja vasta puristetuista hedelmistä valmistetut mehut ovat suosittuja aamiaisilla. Jotkut paikat tarjoavat aamiaista vain aamutuntien ajan, mutta on myös paljon kahviloita, jotka mainostavat, että aamiaista on tarjolla koko päivän ajan. Aamiainen ja brunssi ovat ottaneet kiinteän jalansijan kahviloiden tarjonnassa.