Kahvilat tarjoavat yhä enemmän myös allergisille sopivia herkkuja

Kahvilaan poikkeaminen on sellaista arkipäivän luksusta, jota yhä useampi haluaa tarjota itselleen säännöllisin väliajoin. Kahvilasta voi napata vauhdissa mukaansa tuoreen kahvin, istua hetkeksi alas lukemaan päivän lehdet, tavata ystävää tai vallata rauhallisen nurkkapöydän ja tehdä töitä pitempään. Kahvilatarjonta on etenkin kaupunkien keskusta-alueilla varsin runsasta ja monipuolista, ja pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyy nykyään yllättävänkin paljon viihtyisiä kahviloita, joiden palveluihin ja tunnelmaan on selvästi panostettu huolella. Kahviloiden määrää lisää myös se tosiasia, että kahvila-ala on rankkuudestaan huolimatta yrittäjän näkökulmasta varsin romanttinen ja houkutteleva, ja suuri osa yrittäjän urasta haaveilevista toivookin jonakin päivänä pyörittävänsä nimenomaan omaa kahvilaa, jossa heitä voi tukea esimerkiksi kätevä freedomrahoitus tai jokin muu lisärahoituksen muoto.

Monet kahvilat myös selkeästi toivovat asiakkaiden viihtyvän pitkään. Houkuttelevan runsaat ja pehmeät sohvaryhmät kutsuvat rentoon löhöilyyn, ja näyttävillä viherkasveilla ja tunnelmavalaistuksella kodikkaiksi rakennettujen kahvilasalien pöydillä on lehtiä ja seurapelejä asiakkaiden käyttöön. Myös koirat ovat nykyään tervetulleita moniin kahviloihin, joissa niille saattaa olla tarjolla jopa pehmeitä makuupaikkoja, makupaloja ja vesikuppi. Jotkut kahvilat puolestaan mainostavat itseään erityisen lapsirakkaina, jolloin pöytien väliin on jätetty tilaa lastenvaunuille ja liikkumaan innostuville taaperoille, salin perältä löytyy pieni leikkinurkkaus ja kahvittelun lomassa äiti voi luontevasti ja hyvillä mielin imettää pienokaistaan.

Viihtyisän ympäristön lisäksi kahvilat tarjoavat myös kattavan valikoiman erilaista syötävää ja juotavaa. Perinteisten kahvi- ja voileipien lisäksi asiakkaat voivat nauttia esimerkiksi pasta- tai keittoannoksia, ruokaisia salaatteja tai lämpimiä toasteja. Myös juomapuolen tarjonta on koottu ajatuksella, ja erilaisten kahvien, teelaatujen ja virvoitusjuomien lisäksi monessa kahvilassa voi nauttia myös mietoja alkoholijuomia, kuten lasin viiniä tai samppanjaa. Lasillinen kuohuvaa täytekakun ja espresson seurana kultaa kahvihetken todella juhlavaksi ja rentouttavaksi.

Nykykahvilat palvelevat myös allergisia

Ruoka-aineallergiat yleistyvät jatkuvasti, ja niiden lisäksi myös esimerkiksi keliakia ja monet muut sairaudet voivat olla syynä erityisruokavalion noudattamiseen. Asiakkaat ovat entistä terveystietoisempia, ja haluavat tietää tarkasti, mitä laittavat suuhunsa. Myös vegetarismin ja veganismin yleistyminen näkyy selkeästi kahviloiden valikoimissa, ja ajoittain vaikuttaakin jo siltä, että niin sanotut tavalliset vaihtoehdot ovat kahviloiden tiskeillä selkeästi vähemmistössä.

Vielä joitakin vuosia sitten kahvilat eivät varsinaisesti houkutelleet erityisruokavaliota noudattavia asiakkaikseen. Esimerkiksi keliaakikko tai maitoallergikko sai olla tyytyväinen, jos kahvilan listalta löytyi edes yksi maidoton tai gluteeniton vaihtoehto, joka yleensä oli kaikkialla samanlainen kookospallo tai muoviin pakattu teollinen keksi. Parin viime vuoden aikana suureen suosioon nousseet raakakakut ovat kuitenkin ilahduttavasti mullistaneet maidotonta tai muuta erityisruokavaliota noudattavien kahvilakäynnit, ja esimerkiksi Helsingin keskustassa paraatipaikalla sijaitseva suosittu kahvila Pauligin kulma on kuuluisa erittäin suuresta ja herkullisesta raakakakkuvalikoimastaan.

Myös maidottomien jäätelöiden tarjonta on kasvanut huimaa vauhtia, ja vaikka niistä suurin osa onkin saatavilla vain ruokakaupoissa, ovat myös ilahduttavan monet kahvilat ottaneet valikoimaansa edes yhden maidottoman jäätelövaihtoehdon perinteisten mehujäätelöpuikkojen oheen. Lisäksi nykyään asiakas voi valita kahvimaidoksi haluamansa kasvipohjaisen korvikkeen useiden eri vaihtoehtojen joukosta ja suurin osa leivistä on mahdollista tilata gluteenittomana versiona. Tarjolla olevien tuotteiden ominaisuudet on myös merkitty ilahduttavan selkeästi esille, jolloin erityisruokavaliota noudattava näkee helposti itse, mitkä tuotteet sopivat ja mitkä eivät.

Nykypäivänä kahvilakulttuuri avautuu siis täysin palkein kaikille tasapuolisesti. Harva normaalia ruokaa sietävä tulee ajatelleeksi sitä, miten suuri merkitys asialla on niille, joita asia päivittäin koskettaa. Enää ruokavaliorajoitteet eivät estä hauskaa ajanviettoa kaupungilla, eikä kaveriporukan tapaamisessa tarvitse kärvistellä pelkän mustan kahvin voimin, vaan jokainen pääsee valitsemaan useista eri vaihtoehdoista mieleisimmän.