Kahvilatyöntekijän opas laadukkaiden työkenkien valintaan

Kahvilatyöntekijä viettää seisaallaan helposti 8 tuntia päivässä, 5 päivää viikossa. Kun suurimman osan työajasta viettää jaloillaan, alkaa laadukkaiden ja mukavien kenkien tärkeys nousta arvojärjestyksessä silmin nähden. Miksi mukavat kengät ovat välttämättömät kahvilatyöntekijälle?

Laadukkaiden työkenkien tarkoituksena on tukea ja suojata jalkaa kylmyydeltä ja kosteudelta, kovilta ja epämukavilta pinnoilta sekä muilta kolhuilta ja jalkapohjaa vahingoittavilta tilanteilta. Hyvä kenkä edistää erityisesti seisomatyössä jalkaterveyttä, sillä pitkällä aikavälillä epämukavat ja huonot työkengät vahingoittavat jalkaa ja kipu saattaa pahimmassa tapauksessa oireilla jopa selässä asti. Huonot kengät voivat aiheuttaa myös jalkojen sienitulehduksia, rakkoja ja muita ihon rikkoutumia, jalkojen lihasten väsymystä ja vihlovaa kipua jalkaterissä, joka voi alkaa haitata työnteon lisäksi myös tavallista arkielämää.

Vaikka kengät ovat tärkeä osa pukeutumista ja muotia, seisomatyössä jalkaterveyden kannalta olisi tärkeää, että kengän laadukkuudesta ja mukavuudesta ei tarvitsisi tinkiä kengän ulkonäön takia. Mukavat työkengät voivat vaikuttaa jopa työhyvinvointiin. Kun työkengät vastaavat sekä työpaikan vaatimuksia että tuntuvat mukavalta jalassa, työteho, energiataso ja työssä jaksaminen voivat parantua huomattavasti. Hyvät työkengät siis vaikuttavat positiivisesti sekä jalkojen ja alaraajojen terveyteen että työntekijän kokonaisvaltaiseen työhyvinvointiin.

Kahvilatyöntekijän opas oikeiden työkenkien valintaan

Työkengän valinnassa on otettava aivan ensimmäiseksi huomioon käyttäjän jalkaterien rakenne sekä työpaikan asettamat vaatimukset työasulle. Kahvilassa työskenneltäessä tulisi kiinnittää huomiota erityisesti kengän pohjan pitoon, sillä takahuoneessa tai keittiössä lattia ei aina pysy kuivana. Liukkaat ja pidottomat kengänpohjat tekevät sekä työskentelystä vaikeaa, että voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa onnettomuuksia, jos työntekijä menettää odottamattomasti tasapainonsa tai kaatuu.

Työkenkiä valittaessa ulkonäölle ja hinnalle ei tulisi antaa liikaa painoarvoa, mutta myös mukavat työkengät voivat olla samalla sekä miellyttävän näköiset, että kukkarolle sopivan hintaiset. Esimerkiksi pohjoismaalainen Ecco on tullut tunnetuksi samalla laadukkaista ja tyylikkäistä kengistään, eikä hinnastakaan tarvitsee pulittaa useita satasia. Eccon mallistosta löytyy runsaasti myös seisomatyöhön sopivia kenkiä, jotka tukevat jalan asentoa ja tarjoavat kunnollisen pidon.

Kenkiä ei koskaan tulisi ostaa hetken mielijohteesta ja kenkäostoksille suositellaan lähtemään iltapäivällä, kun päivän aikana kävelty jalka on jo hieman turvonnut. Vaikka aamun ja iltapäivän välissä ei ole kyse jalan koon radikaalista muutoksesta, voivat aamulla sovitetut täydellisen sopivat kengät tuntua iltapäivällä liian pieniltä. Kengän kärjen mallin sekä kengän pituusmitan ja leveyden tulisi sopia omaan jalkaan täydellisesti, jotta kengillä jaksaa liikkua koko päivän.

Myös kenkien säännöllinen vaihtelu parantaa jalkojen terveyttä ja on suositeltavaa, että työntekijällä olisikin vähintään kaksi eri kenkäparia, joita voi vaihdella muutaman päivän välein tai pitkien työpäivien aikana jopa kesken työvuoron. Vaihtelemalla työkenkiä sekä jalkaterät että jalkojen lihakset saavat vaihtelua ja samalla myös kenkien käyttöikä pitenee.

Kahvilaan sopivat mainiosti sekä kokonaan että puoliksi suljetut kengät. Täysin suljettujen työkenkien materiaalin tulisi olla mahdollisimman hengittävää ja puoliksi suljetuissa kengissä taas huomiota tulisi kiinnittää jalan istuvuuteen; jalkapohja ei saisi missään nimessä liukua pois paikoiltaan.

Mukavat työkengät ovat välttämätön osa kahvilatyöntekijän kokonaisvaltaista hyvinvointia, sillä kahvilassa työpäivä menee seisten lähes koko työvuoron ajan taukoja lukuunottamatta. Kun jalat jaksavat kunnolla pitkän työpäivän ajan, energiaa jää enemmän myös vapaa-ajan harrastuksiin.