Mistä syntyi kahviloiden vetovoima?

Yhtäkkiä se vain tapahtui. Baarit vaihtuivat kahviloiksi televisiosarjoissa. Toki esimerkiksi Sinkkuelämää -sarjassa nautitiin drinkit yhä baarissa; Plaza-hotellin baari on yksi sarjan henkilöiden kantispaikoista, mutta kahdessa 1990-luvun loppupuolella alkaneessa kuuluisassa television tilannekomediasarjassa vietetään paljon aikaa nimenomaan kahviloissa. Ovatko nämä sarjat ehkä vaikuttaneet siihen, että kahviloista tuli juuri SE paikka, jossa on tapana jutella työkavereiden kanssa, tapailla treffiseuraa, ihastua uusiin henkilöihin jne.?

Frasierin Cafe Nervosa ja erikoiskahvit

Eipä löydy Frasier-sitcomin jaksoa, jossa ei käytäisi juomassa cappuccinoja Cafe Nervosassa! Vuonna 1995 alkanut tilannekomedia kertoo radiopsykiatri Frasierista, joka palaa avioeron jälkeen vanhaan kotikaupunkiinsa Seattleen. Frasier ottaa vanhan isänsä asumaan kanssaan ja palaa näin lapsuuden ajan asetelmaan, johon isän lisäksi kuuluu neuroottinen veli Niles. Työpaikallaan radioasema KACL:lla Frasier juontaa suosittua psykologiohjelmaa, jota tuottaa räväkkä sinkkunainen Roz. Sarjan kantakahvila Cafe Nervosa sijaitsee jossain kuvitteellisen radioaseman lähistöllä, koska kaikki sarjan henkilöt poikkeavat siellä taajaan.

Tarjoilijat tietävät kaikkien lempijuomat; erikoisemmat kahvit tuntuvat olevan Seattlessa yleisiä jo 1990-luvulla. Niles-veljellä on tarkkoja mieltymyksiä siitä, miten kahvin maito tulee vaahdottaa. Etätyön tekijöitä kahvilassa ei sentään vielä näy, mutta kiireisiä, hyvin pukeutuneita työssäkäyviä kaupunkilaisia sitäkin enemmän.

Central Perkistä tuli lopulta oikea kahvila

Toinen sarja, jossa kahvila on keskeisessä osassa, on Friendit-sitcom Central Perk -kahviloineen. Tarina kertoo, että sarjan alussa tilassa sijaitsi konkurssiin mennyt baari. Henkilöhahmot kuulivat että paikkaan on tulossa uusi kahvila. He arvelivat, että eivät tule viihtymään siellä. Sarjan myötä osoittautui kuitenkin, että nämä newyorkilaisystävykset, Rachel, Ross, Monica, Joye, Chandler ja Phoebe, viihtyivät kahvilassa varsin hyvin. Kahvilan keskellä oleva sohva oli kaikkien suosiossa. Rachel myös työskenteli kahvilassa sarjan alkupuolella ja monet juonet saivat alkunsa kahvilamiljööstä. 2010-luvulla Central Perkin nimellä avattiin kahviloita suurkaupungeissa kuten esim. Dubaissa. Myös Central Perk -kahvimukit ovat olleet suosittuja Frendit -sarjan fanien parissa.

Televisiosarjat ovat epäilemättä vaikuttaneet siihen, että kahviloista tuli keskeisiä sosiaalisen kanssakäymisen paikkoja. Ei siksi olekaan ihme, että ne alkoivat Suomessakin yleistyä 2000-luvun alkupuolella huimaa vauhtia.