Suomalaisen kahvilakulttuurin murros

Suomalaiset ovat aina olleet kovia juomaan kahvia, ja täällä onkin pidetty hallussa jo useampi vuosi suurimman kahvinkuluttajan titteliä. Kahvia juodaan useita kuppeja päivässä ja sen ympärille rakentuvat käytännössä kaikki suomalaisten sosiaaliset tilanteet paria poikkeusta lukuun ottamatta. Oli kyseessä sitten poliittinen kampanja tai jonkun läheisen hautajaiset, aina on saatavilla kahvia.

Perinteisesti suomalaiset ovat kuitenkin nauttineet kahvinsa joko kotona tai työpaikalla. Lisäksi erilaiset yksityistilaisuudet ja juhlat ovat tyypillisesti paikkoja, joissa kahvia juodaan. Sen sijaan kahvilat – siis ne ravitsemusliikkeet, joiden perimmäinen tarkoitus on myydä kahvia – ovat viime vuosiin saakka olleet melko tuntematon paikka.

Esson kahvilasta moderniin kahvihuoneeseen

Monille tulee kahvilasta mieleen pieni huoltoaseman nurkkaus, jossa muutama ihminen juo kupillisen kahvia ja jatkaa sitten matkaansa. Tällaiset huoltoaseman kahvilat palvelevat ennen kaikkea ammattiautoilijoita ja muuten tien päällä olevia taukopaikkana. Kahvin lisäksi on saatavilla myös pieni, mutta tuttu valikoima jotain syötävää: leipää, piirakkaa ja munkkia. Kahvi on perinteistä suodatinkahvia ja yleensä jo huoltoaseman oveen on lyöty tarra, jossa ilmoitetaan, että se on sitä vähän parempaa Juhlamokkaa. Sekaan saa sokeria ja maitoa; tasokkaammissa paikoissa tai viikonloppuisin myös kermaa. Jos heittäydytään hyvinkin eksoottiseksi, saattaa paikan päältä saada myös muutamaa lajia teetä.

Kahvilat ovat sittemmin kehittyneet kohtaamispaikoiksi, joissa esimerkiksi nuori pari on tavannut ensimmäistä kertaa, tai jonne se tulee viettämään kahden keskeistä aikaa ja tutustumaan toisiinsa: kahvikupposen ääressä juttu nimittäin luistaa paremmin, eikä kahvila ole mikään pelottavan uusi tilanne kummallekaan osapuolelle. Tällaiset kahvilat voivat edelleen sijaita jonkin huoltoaseman nurkassa tai sitten osana jotain markettia.

Ketjuista riippumattomia yksityisiä kahviloita on Suomessa yhä enemmän ja ne pyrkivät säväyttämään juuri sillä, millä jokin kansainvälinen ketju ei pysty: asiakaslähtöisyydellä. Pikkuinen yksityinen kahvila pystyy muokkaamaan menunsa asiakkaiden toiveiden mukaan paljon ketterämmin. Lisäksi kahvilan sisustus on itsenäisempi ja yleensä helpommin lähestyttävä: mikäli haluat, että keittiön matot ovat samat kuin lempikahvilassasi, ei se ole temppu eikä mikään kysyä asiaa kahvilan pitäjältä. Tyylikkäät matot kotiin voit ostaa helposti trendcarpet.fi-verkkokaupasta.

Mitä nykyajan kahvilassa voi siis tehdä?

Nykyaikainen kahvila pystyy vetämään väkeä kiehtovalla historiallaan, erityisruokavaliot huomioivalla ruokalistallaan tai jollain kahvilan yhteydessä toteutettavallla aktiviteetilla. Monissa kahviloissa istutaan iltaa parikin tuntia ja pelataan erilaisia lautapelejä. Hieman interaktiivisempaa ohjelmaa on mahdollista saada aikaan vaikka järjestämällä stand-up-ilta tai tietokilpailu. Näin kahvilaan on myös mahdollista saada paljon uusia potentiaalisia asiakkaita.

Moni kahvila on myös laajentanut lounasravintolaksi, josta ruokatuntia pitävät työntekijät voivat tulla joko hakemaan ruokaa tai sitten istahtaa toviksi. Tällaiset kahvilat ovat erityisen suosittuja ja niiden tarjoaman lounaan ei välttämättä tarvitse olla mitään kovinkaan ihmeellistä: keitto ja sämpylä riittävät, sillä moni suomalainen syö edelleen melko kattavan aamupalan ja työpaikalla pidetään kahvitunteja parikin kertaa päivässä. Näistä kahvitunneista johtuen kannattaa myös muistaa, että juuri kahvin tarjoaminen ei välttämättä vedä kovinkaan paljon lounasaikaan asiakkaita, joten kannattaa keskittyä ihan vain siihen keittoon, vaikka se tuntuukin hassulta.

Jo ennen koronaepidemiaa käytiin jonkin verran keskustelua etätyöpaikoista. Moni pohtii, onko kuinka tahditonta mennä kahvilaan useaksi tunniksi tekemään töitä. Ja paljonko kahvilassa pitäisi kuluttaa rahaa, että on niin sanotusti ansainnut paikkansa siellä. Osa kahviloista ei halua etätyöläisiä kuluttamaan penkkejään, mutta toisaalta osa on toivottanut nämä tervetulleeksi avosylin. Asiaa kannattaa aina tiedustella etukäteen kahvilan pitäjältä. Kannattaa myös selvittää, saako paikasta lounasta, jotta kahvilassa tulee kulutettua muutakin kuin niitä penkkejä.