Kahvilatyöntekijä voi nykyään tarkoittaa muutakin, kuin henkilöä joka tienaa palkkaa työskentelmällä kahvilassa. Yhä useampi ihminen nimittäin työskentelee nykyään kahvilassa – tosin ei kahvin eikä kahvilatuotteiden parissa. Etätyö alkoi yleistyä sen myötä, kun liikkuva netti ja laajakaistat tulivat yleiseen käyttöön. Juttelevien kaveriporukoiden, lapsen kanssa liikkuvien äitien ja hattupäisten mummeleiden lisäksi kahviloissa alkoi näkyä henkilöitä, jotka kaivoivat esille kannettavat tietokoneensa. Läppäri edessään,ehkä kuulokkeet korvillaan, nämä etätyöntekijät työskentelevät kahvilassa kuin omassa kotonaan.
Miksi kahvila voittaa toimiston työskentelypaikkana?
Monella työpaikalla on siirrytty avotoimistoihin. Näissä avotoimistoissa työntekijällä ei välttämättä ole omaa työpistettä lainkaan. Monien tutkimusten mukaan avotoimistot vievät työnteosta viihtyvyyttä. Keskittyminen meluisassa ympäristössä, jossa ei välttämättä saa sitä työrauhaa, minkä tuntisi tarvitsevansa, voi saada työntekijän lähtemään mieluummin läheiseen kahvilaan työskentelemään.
Luovissa ammateissa on myös merkitystä sillä, millainen ympäristö on. Moni suunnittelija on kertonut saavansa ideoita paremmin sosiaalisemmassa ympäristössä. Perinteistä toimistoa edustava työpaikka ei välttämättä ole luovuuden kannalta paras paikka. Kahviloissa näkee ihmisiä eri yhteiskuntaluokista ja tunnelma on usein kansainvälinenkin. Ei ihme, että ideat saattavat syntyä paljon paremmin sellaisessa ympäristössä kuin jäykissä, mielikuvituksettomissa toimistohuoneissa. Vapaassa ympäristössä on helpompi suhtautua rohkaisevasti niihin ideoihin, joita mieleen tulee. Itsekritiikki ei välttämättä saa ääntään kuuluviin kahvilan kaltaisessa sosiaalisessa paikassa!
Kahvilan taustahäly on myös monen mielestä mukavaa kuultavaa , siihen on jopa olemassa oma sovellus! Siksi ei ole ihme, että yhä useammassa kahvilassa näkee työtä tekeviä ihmisiä. Internetin ja nopeiden laajakaistayhteyksien ansiosta työnteko on mahdollista vaikka toisella puolen maailmaa sijaitsevalle yritykselle. Samoin yhä useammat työtehtävät ovat siirtyneet netin ja tietokoneen sovellusten avulla tehtäviksi. Verkkokauppojen pyörittäminen voi olla täysipäiväistä työtä, jota pystyy tekemään omalta kannettavalta tietokoneeltaan, vaikka juuri sieltä kahvilan pöydän äärestä.
Etätyöskentely voi herättää myös paheksuntaa
Niin kuin kaikki uudet asiat, myös läppärityöntekijät kahvilassa ovat herättäneet närää joissain kahvilan pitäjissä. Jos asiakaspaikkoja on esimerkiksi vähän, silloin voi olla harmillista, jos nuo harvat pöytäpaikat link text ovat tuntikausia saman läppärityöskentelijän hallussa. Toiveena onkin ollut, että tulisi kahviloita, joissa saa istua tietyllä rahasummalla vaikka koko päivän. Monet kahvilat suhtautuvat kuitenkin positiivisesti myös pitkään kahviloissa viihtyviin asiakkaisiin. Uusia kahvilaketjuja tulee Suomeen jatkuvasti ja usein nämä kahvilat myös ovat viimeistä paikkaa myöten täynnä.
Kahvilassa työskentely on muuttunut uudeksi normaaliksi. Ne kaupungit, joilla on tarjota runsaasti paikkoja kahviloissa työskenteleville henkilöille, mielletään myös viihtyisiksi ja elinvoimaisiksi paikoiksi. Kuin huomaamatta kahvilat muuttuivat uuden talouden toimivuuden mittariksi, jossa kahvilat ovat se paikka missä innovaatiot syntyvät.