On kahviloita, joista löytyy vain muutama pöytä; ne tuovat ehkä enemmän mieleen leipomon tai konditorian, jossa on haluttu tarjota mahdollisuus lepuuttaa hetken jalkoja, mutta niitä ei ole tarkoitettu pidempään istumiseen. Kaupungilta löytyy paljon kahviloita, jotka puolestaan on tarkoitettu olemiseen. Näissä viihtyvät niin etätyöntekijät, joilla on pöydällä läppärit edessään kuin äidit ja isät lapsineen.
Ruotsin kahvilaisät
Ruotsissa kahviloissa viihtyviä isejä alettiin jopa kutsua kahviloissa istumisen ja latten hörppimisen takia lattepapoiksi! Instagramissa julkaistujen kahvilakuvien myötä nämä trendikkäät lapsiaan hoitavat isät tulivat yleiseen tietoisuuteen. Eri ihmisryhmille löytyy siis oman tyyppisiä kahviloita.
Erikoiskahviloita
Erikoistumista löytyy myös sen osalta, mitä muuta kahvilasta löytyy kuin kahvilatuotteita. Galleriakahviloita on löytynyt kaupungeista jo pitkään. Mikäs sen kätevämpää, kuin esitellä vaihtuvia taidenäyttelyitä kahvilan seiniä virkistämässä! Vaihtuvat näyttelyt pitävät kahvilan ilmeen tuoreena. Niin taideteoksia kuin valokuvia löytyy erilaisista galleriakahviloista Helsingissäkin.
Kirjakaupan ja kahvilan yhdistelmiä on löytynyt pitkään. Osassa voidaan järjestää myös esimerkiksi runoiltoja, poetry slam -runon esittämistapahtumia, kirjallisuusklubeja, kirjailijoiden haastattelutilaisuuksia jne. Henkevä brändi syntyy helposti, kun saatavilla on erilaisia kirjoja myös kahvilan asiakkaiden luettavaksi.
Suurissa maailman metropoleissa kirjakaupat ovat jo pitkään olleet viihtyisiä olohuoneita, joissa on päässyt selailemaan kirjoja vapaasti ennen ostamista. Kahvilat ovat nyt Helsingissäkin yhdistäneet voimansa kirjakauppojen kanssa. Esimerkiksi Helsingissä opiskelijakirjasto Kaisan yhteydessä oleva kirjakauppa on useimmiten täynnä viimeistä paikkaa myöten: kirjoista ja kahvista pitävät ihmiset ovat löytäneet paikan.